LED-pærer har i lang tid hatt et rykte på seg for å gi kaldt lys og ingen muligheter for dimming. I dag er realiteten en helt annen – LED pærer er både snille mot miljøet, snille mot lommeboka og ikke minst svært dekorative.
Det finnes i dag et hav av ulike varianter når det kommer til lyspærer. Hvordan skal du som kunde finne fram i denne jungelen av begrep som watt, lumen, candela og lux, for å nevne noen? Hva skal du se etter når du skal velge en lyspære?
Vi kan hjelpe deg
Hos Elsikkerhet og Bentes Belysning har vi kunnskapen og kompetansen til å hjelpe deg når det kommer til å velge rett produkt til ditt behov. Vi kan i tillegg hjelpe deg med riktig lyssetting samt regulering og installasjon av de ulike produktene
Tenk lumen – ikke watt
Mens vi før forholdt oss til watt som hovedbegrep når vi skulle kjøpe lyspære, er det mer eller mindre slutt på dette nå. Watt er et begrep som brukes om energiforbruket til lyspæren. Ikke hvor mye lys som faktisk kommer ut av den. I dagens landskap hvor LED har tatt over, er bruken av watt litt misvisende når du som kunde skal i butikken for å handle lyspære. En LED pære bruker mye mindre watt for å lyse enn en halogenpære. Ønsker du å vite hvor mye lys en lyspære gir, er det begrepet lumen du skal forholde deg til. Lumen er lysflommen som kommer ut av lyskilden. Det er det du faktisk ser. Jo høyere lumentall, jo mer lys.
Lurer du på hvor hva din gamle 40 watts pære tilsvarer i lumen?
Her er en liten oversikt over hvor mye watt tilsvarer i lumen:
- 15 W = 90-135 lm
- 25 W = 220-250 lm
- 40 w = 410-470 lm
- 60w = 700-810 lm
- 75 W = 920-1060 lm
- 100 W = 1300-1530 lm
De tradisjonelle glødepærene vi hadde før er blitt faset ut i hele EU, og du kan ikke lenger finne dem i butikkhyllene. Det samme gjelder også etter hvert halogenpærer. Fra og med 1. september 2018 ble halogenlyspærer forbudt i EU. Dette forbudet er mot produksjon og import, ikke mot salg. Derfor vil du fortsatt kunne finne halogenpærer i butikker en stund fremover, men de kommer gradvis til å forsvinne ettersom lagerbeholdningene ikke fornyes.
LED som gjelder
– Nå er det LED-pærer som gjelder. En av årsakene til at LED pærer kategoriseres som langt mer bærekraftige enn andre lyspærer, og spesielt halogenpærer, er fordi de bruker langt mindre strøm. LED reduserer strømbruken opp mot 90 prosent sammenlignet med glødepærer og omtrent 80 prosent sammenlignet med halogen. En typisk LED pære har en levetid på 10.000-20.000 timer. Til sammenligning vil en typisk halogenpære kun gi rundt 2000-2500 lystimer, sier Geir Morten Valseth hos Elsikkerhet.
En håndfull typer spesiallamper, som små 12 volts-pærer i ovner, vil være unntatt forbudet.
Ikke alle LED-pærer kan dimmes, men det finnes et stort utvalg som kan det og det blir stadig flere av dem. Du kan se på esken om pæren er dimbar eller ikke. Ulike pærer har dessuten ulike dimmekurver, så hvilken type dimmer du har hjemme spiller også en rolle her. Eldre LED-pærer kan for eksempel begynne å summe eller blinke/flimre når du dimmer helt ned.
Ved å bruke dekorpærer uten skjerm i sokkel får du nærmest en ny lampe kun ved å bytte til en lyspære med nytt design
Forvirrende begrep
– Alle dimmere er forskjellige og gamle dimmere er laget for glødepære eller halogen, og har gjerne ikke samme spennvidden som en led-dimmer, forklarer Geir Morten.
Å være kunde i dag er ikke lett. Foruten begrep som watt og lumen, er det enda flere begrep som er med på å forvirre deg når du er på handletur. Blant annet candela. Candela sier noe om intensiteten i lyskilden. 1 candela (cd – enhetsbetegnelsen for candela) er omtrent den samme intensiteten som strømmer mot deg som når du ser på et brennende stearinlys.
Så har du kelvin. Dette begrepet forteller deg noe om fargetemperaturen på lyset. Er tallet lavt, vil lyset virke rødlig/gult og varmt. Men beveger vi oss opp i et høyere tall vil lyset oppfattes mer kaldt og blått.
Hos Elsikkerhet og Bentes Belysning har vi kunnskapen og kompetansen til å hjelpe deg når det kommer til å velge rett produkt til ditt behov
Ra-indeksen er også noe du som kunde skal forholde deg til. Dette er en gjennomsnittsverdi for fargegjengivelsen i lyskilden. Har lyspæren er Ra-indeks på 100, vil det si at den gjengir fargene i rommet 100%. Et lavt tall på Ra-indeksen kan bety at fargen på for eksempel veggen i stuen din ikke gjengis helt slik dere hadde tenkt da dere bestemte dere for farge.
Dekorative pærer
I tillegg til de rent tekniske fordelene en LED-pære har med strømforbruk og levetid, er dagens pærer svært dekorative. De kommer i alle mulige fasonger og funksjoner.
– I dag er designet på pærene blitt mer dekorativt, og det er flere som velger å pynte hjemmet med dekorpærer uten lampeskjermer. Dekorpærer i sokler ser ikke bare kult ut, men de gir også godt lys, forteller Bente Ledal Valseth hos Bentes Belysning.
– Ved å bruke dekorpærer uten skjerm i sokkel får du nærmest en ny lampe kun ved å bytte til en lyspære med nytt design, legger hun til.
Hos Bentes Belysning finner du områdets største utvalg av lyspærer. Uansett om du skal ha en dekorpære, sparepære eller pære med innebygd styring via det trådløse nettverket hjemme, så finner du det hos oss.
Rett pære til rett bruk
– Noe som også kommer i stadig større grad, er tre stegs-pærer. Det er rett og slett pærer med 3-trinns styrke med klikk. Du kan enkelt endre lysstyrken ved å slå strømbryteren av og på. Her får du tre styrker i en og samme pære, uten at du trenger en dimmer, forklarer Bente.
LED reduserer strømbruken opp mot 90 prosent sammenlignet med glødepærer og omtrent 80 prosent sammenlignet med halogen
Så når du skal handle lyspære er alle de forskjellige begrepene med på å sikre at du som kunde drar hjem med best mulig produkt til ditt bruk, men det kan være vrient å holde tunga rett i munnen. Det er her vi i Elsikkerhet og Bentes Belysning kommer inn. Vi står parat til å geleide deg gjennom utvalget av lyspærer slik at du kan være sikker på at du har fått rett pære til ditt behov.
Ta deg en tur innom Havnegata 20 i Namsos for en hyggelig lysprat.
Kontakt oss
Geir Morten Valseth
Installatør og daglig leder
geir.morten@elsikkerhet.no
74 27 15 44
911 75 021
Vær energismart – spør oss om strømkutt
Vi hjelper deg med å velge energieffektive kilder som er hensiktsmessige i din bolig. Vi viser deg også ulike systemer som hjelper deg med å regulere temperaturen inne, slik at du bare bruker varmen du trenger når du trenger den. Det samme gjelder for styring av lys.
Råd om lyssetting
Hvis du skal få hjemmet penere og triveligere, bør du også tenke gjennom belysningen. EL-Sikkerhet kan gi deg råd om helhetlig lyssetting og strømsparende tiltak.
Det samme gjelder for oppvarming. Her hjelper vi deg med å finne energieffektive varmekilder og styringssystemer som vil kutte ned strømregningene i årene framover – så har du mer penger til interiør!
Vi har et rikt utvalg av brytere, stikkontakter, ovner og lamper i pene design som harmonerer med interiøret hjemme hos deg.
Ta kontakt, så vil vi hjelpe deg med planlegging og prosjektering før igangsettelse av arbeidet!