Visste du at du kan spare 80 prosent av strømforbruket på lysanlegget ditt kun ved å bytte fra halogen til LED?

De tradisjonelle glødelampene som man kjenner fra tidligere er forbudt å bruke, og halogenpærer fases mer og mer ut av markedet. Siden slutten av 90-tallet har halogenspotter vært såpass utbredt at de nå finnes i de fleste norske hjem, men 1. september 2018 innførte EU forbud mot import og produksjon av halogenpærer. Det beste alternativet vi sitter igjen med da, er LED-pærer, eller «Light Emitting Diodes» som det også heter.

LED-pærer har mange gode egenskaper som andre alternativer mangler. Temperatur er kanskje det viktigste stikkordet.

–Halogenlamper og glødelamper fungerer ikke før det er et par tusen grader inne i systemet, mens LED-pærer synes 60 grader er en kjempetemperatur å jobbe i. LED-pærer avgir utrolig mye mindre varme, og i tillegg til å være energibesparende, gir det i tillegg bedre lys og du sitter igjen med en trygghetsfølelse om at ting ikke kommer til å tulle på seg i anlegget på grunn av høye temperaturer, sier Geir Morten Valseth, installatør og daglig leder i El-Sikkerhet.

Halogenlamper gir fra seg såpass mye varme at mange i dag opplever at ledninger og andre deler av lysanlegget tar skade av det.

–Reduksjon av strømforbruk, bedre lys og tryggere lysanlegg er tre stikkord når det kommer til bytting til LED. Det er kanskje mange som i tillegg tror at LED-pærer ikke kan dimmes, men det er ikke tilfellet. Det eneste du må passe på er at dimmeren passer til pærene. Har du rett dimmer til LED-lysene dine, så har du trygg og god dimming, sier Valseth.

Ikke er det spesielt kostbart å skifte ut halogensystemet ditt heller. Det tok Valseth og en kollega to timer å skifte ut femten halogen-lamper og tre dimmere i en privat bolig i Namsos. Og kunden var strålende fornøyd etterpå.

–Dette var noe helt annet. Et helt annet lys. Nå kan jeg jo se skjegget før jeg barberer det bort, sier Tore Jacobsen og drar godt på smilebåndet i lyset fra de nye LED-lampene.

En annen positiv egenskap med LED-pærer er levetiden. De varer lenge. De fleste pærene har en levetid på cirka 50.000 timer, men alle vil ha et gradvis fall i kvaliteten etterhvert som timene baller på seg, men det er ikke snakk om mye.

 

 

Kontakt oss

Geir Morten Valseth
Installatør og daglig leder
geir.morten@elsikkerhet.no
74 27 15 44
911 75 021

Vær energismart – spør oss om strømkutt

Vi hjelper deg med å velge energieffektive kilder som er hensiktsmessige i din bolig. Vi viser deg også ulike systemer som hjelper deg med å regulere temperaturen inne, slik at du bare bruker varmen du trenger når du trenger den. Det samme gjelder for styring av lys.

 

God energimerking øker verdien på boligen

Spør oss om råd, vurdering, og hjelp til å fremskaffe data. EL-Sikkerhet kan dessuten bistå i søknadsprosess til Enova; her kan du få tilskudd for strømsparing – på grunnlag av råd fra oss.