Har du elbil eller vurderer å kjøpe elbil i nærmeste fremtid? Det mest praktiske for både sikkerheten og pengeboka er å installere en ladeboks hjemme.
Livsløpsstudier viser at en elbil har lavere klimautslipp enn en bil på fossilt drivstoff, men du kan likevel gjøre den elektriske bilhverdagen enda grønnere. Vi i Elsikkerhet kan hjelpe deg med både tips og råd – og også montering av elbilladeren, slik at du får det meste ut av din nyinvestering. Med en ladeboks vil du lade bilen din både sikrere og raskere enn hvis du lader med vanlig stikkontakt.
– Å lade med stikkontakt er ikke noe å anbefale. Det er flere grunner til det, men sikkerheten – eller mangelen på sikkerhet – er nok en av hovedgrunnene. Lading av elbil er en kontinuerlig belastning på strømanlegget ditt, og det kan begynne å brenne på grunn av overbelastning. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler bruk av hjemmelader, forteller Geir Morten Valseth hos Elsikkerhet.
Vi hjelper deg med montering
Når du lader bilen din fra en ladeboks brukes det en spesiell elbilkabel som er laget for å tåle høy belastning over tid.
Vi i Elsikkerhet anbefaler deg å tenke fremover. En smart ladestasjon gir mulighet for strømstyring med hjemmet. Med strømstyring vil du for eksempel kunne lade når strømprisen er på det laveste
– Når du lader elbilen med en ladeboks hjemme er det blant annet bilen som bestemmer hvor raskt ladingen skal gå. Ladeboksen vil ha en viss mengde strøm å tilby, og så er det bilen som bestemmer hvor mye strøm den kan ta til seg. Jo høyere effekt (kW), desto raskere lader du opp bilen. Hvor fort bilen faktisk lades opp kommer helt an på hvilken elbil du har, forklarer Valseth.
Har du for eksempel en elbil som kun kan ta 3,6 kW, vil du uavhengig av hvor mye ladeboksen kan gi, aldri kunne få mer enn 3,6 kW. Du vil altså aldri kunne ta ut mer effekt enn det bilen din kan håndtere, uansett hvilken ladeeffekt ladeboksen kan levere.
Det er noen oppgaver som det kan være lurt å overlate til fagfolk – og en av disse er montering av elbillader.
– Det er flere ting du må tenke på både når det gjelder plassering av laderen, men også hvilken type lader du skal velge for å få mest mulig effekt. Avhengig av hvor du bor, er det flere faktorer som spiller inn for hvordan du kan få best mulig effekt ut av laderen. Det er også forskjellige krav til utførelse av etablering og vedlikehold av ladepunkt for elbil samt hvilket utstyr som brukes til lading, som vi i Elsikkerhet følger til punkt og prikke, forteller Valseth.
– I tillegg har det noe å si hvilket strømnett du er tilknyttet. Dersom du har 230V strømnett – som jo er det vanligste i Norge – vil du normalt ikke få ut mer effekt enn 7,4 kW. Hvorvidt bilen din kan dra nytte av 7,4 kW, avhenger av bilens ombordlader. For mange vil det uansett være nok med lavere ladehastighter enn dette, siden bilen stort sett står parkert over natten, legger Valseth til.
Fire gode grunner til at du bør installere elbillader hjemme.
Sikkerhet
Lading gjennom vanlig stikkontakt er ikke et ukjent fenomen. Men det mange ikke er klar over er at en vanlig stikkontakt ikke er egnet for å ta imot store strømmengder over tid. På grunn av overbelastning kan det gå varmegang i kontakten, og da kan det begynne å brenne. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler bruk av hjemmelader.
Ved installasjon av ladeboks vil vi i Elsikkerhet sikre at du har installert overspenningsvern, som øker sikkerheten mot mulige ødeleggelser av bilens elektronikk og elektrisk utstyr i huset ved for eksempel lynnedslag.
Alle ladestasjoner installeres i henhold til gjeldene forskrifter.
Med en hjemmelader vil sikkerheten være ivaretatt. Ladeboksen gir også beskjed om eventuelle feil, og stopper strømtilførselen når bilen er ferdig ladet.
I henhold til gjeldende forskrifter
Med en ladestasjon installert oss i Elsikkerhet sikrer du også at lading skjer i henhold til gjeldende regler og forskrifter for elsikkerhet.
Raskere lading
Raskere lading er også en god grunn til å kjøpe en hjemmelader. Lading med stikkontakt gir en ladeeffekt på opptil 2.3 kW, mens en ladeboks gir en effekt på 3.7-22 kW som tilsvarer en ladet rekkevidde på opptil 18,5 km – 110 km per time. Hvor raskt elbilen kan lade avhenger av flere faktorer, men installer du lader med høy effekt er du godt rustet for fremtidens lading.
Fremtidsrettet
Velger du å kjøpe en smart ladestasjon vil du være forberedt på ytterligere behov og funksjonaliteter som kommer i fremtiden. Vi i Elsikkerhet anbefaler deg å tenke fremover. En smart ladestasjon gir mulighet for strømstyring med hjemmet. Med strømstyring vil du for eksempel kunne lade når strømprisen er på det laveste. En slik funksjonalitet vil i tillegg ha økt relevans når den nye modellen for nettleie trer i kraft.
I fremtiden regner vi også med at diesel- og bensinbiler fases ut og flere vil gå hel-elektrisk. Det vil si at hvis husstanden din har to biler i dag er det en stor sjanse for at du vil ha to biler som trenger lading i fremtiden. Smarte ladere kan fordele strømmen mellom flere ladebokser samtidig, selv når huset har begrenset strømkapasitet.
Trenger du hjelp til å få installert billader til din elbil, eller lurer du på noe som har med lading eller ladeboks å gjøre?
Vi i Elsikkerhet har kunnskapen og kompetansen til å hjelpe deg med å montere billaderen på en måte som er det beste for både deg, ditt anlegg og den nye elbilen din.
Ta kontakt, så hjelper vi deg på vei.
Kontakt oss
Geir Morten Valseth
Installatør og daglig leder
geir.morten@elsikkerhet.no
74 27 15 44
911 75 021
Vær energismart – spør oss om strømkutt
Vi hjelper deg med å velge energieffektive kilder som er hensiktsmessige i din bolig. Vi viser deg også ulike systemer som hjelper deg med å regulere temperaturen inne, slik at du bare bruker varmen du trenger når du trenger den. Det samme gjelder for styring av lys.
Råd om lyssetting
Hvis du skal få hjemmet penere og triveligere, bør du også tenke gjennom belysningen. EL-Sikkerhet kan gi deg råd om helhetlig lyssetting og strømsparende tiltak.
Det samme gjelder for oppvarming. Her hjelper vi deg med å finne energieffektive varmekilder og styringssystemer som vil kutte ned strømregningene i årene framover – så har du mer penger til interiør!
Vi har et rikt utvalg av brytere, stikkontakter, ovner og lamper i pene design som harmonerer med interiøret hjemme hos deg.
Ta kontakt, så vil vi hjelpe deg med planlegging og prosjektering før igangsettelse av arbeidet!