Allerede fra februar i år har EU vedtatt å fase ut flere typer lysrør som er vanlige å bruke både hjemme og på arbeidsplasser. Da kan det være lurt å begynne å tenke på å bytte ut lysrørene og gå over til LED.

Lysrørene og sparepærene som nå fases ut er av de mest vanlige vi bruker. Vi finner de igjen på kontorer og arbeidsplasser, i skoler og i hjemmet. De brukes også i industri. Grunnen til at det er vedtatt å fase dem ut, er kort og greit at de inneholder kvikksølv. I dag finnes det gode, kvikksølvfrie alternativer, blant annet LED-lysrør og LED-pærer.

– Det er en veldig god nyhet for helse og miljø at lysrørene med kvikksølv forsvinner fra markedet og etter hvert fra boliger, arbeidsplasser og andre bygg. Kvikksølv er en av de farligste miljøgiftene vi kjenner til. Miljødirektoratet deltar aktivt i arbeidet i EU og globalt med å regulere kvikksølv og andre farlige stoffer, sier Ellen Hambro direktør for Miljødirektoratet i en pressemelding.

Hva betyr dette for deg?

Utfasingen av de tradisjonelle lysrørene vil skje relativt raskt, og de vil etter sommeren være nesten umulig å få tak i. Vi i EL Sikkerhet sitter med kunnskap og kompetanse til å hjelpe deg som privatperson eller bedrift med å gjennomføre et smertefritt bytte fra lysrør til LED-armatur.

Dette er lysrørtypene som skal fases ut i 2023:
Lysrørene listet opp ovenfor fases ut i løpet av 2023. Etter 23. februar og 23. august 2023 blir det forbudt å sette nye lysrør av disse typene på markedet i EU/EØS-landene.

Plikt som Miljøfyrtårn

I november fikk EL Sikkerhet utdelt det fysiske beviset på at vi er sertifisert som miljøfyrtårn. Det betyr at vi er – og skal være – vårt ansvar bevisst, og sørge for at både vi og våre kunder og samarbeidspartnere tar gode miljømessige valg når det kommer til elektriske installasjoner og belysning.

– Kvikksølv i lysrør er et stort miljøproblem, og de anslår at denne utfasingen vil forhindre at nærmere 2.000 kilo kvikksølv kommer ut på det europeiske markedet hvert år, forteller Geir Morten Valseth, installatør og daglig leder hos EL Sikkerhet.

– I tillegg er LED-lysrør og LED-pærer mer energieffektive enn lysrør. Du sparer også opp mot 50 prosent av strømregninga ved å gå over til LED, sier Valseth videre.

– Reduksjon av strømforbruk, bedre lys og tryggere lysanlegg er tre stikkord når det kommer til bytting til LED. Det er kanskje mange som i tillegg tror at LED-pærer ikke kan dimmes, men det er ikke tilfellet. Det eneste du må passe på er at dimmeren passer til pærene. Har du rett dimmer til LED-lysene dine, så har du trygg og god dimming, sier Valseth.

Ta kontakt med oss i EL Sikkerhet for en uforpliktende prat om hva du kan gjøre for å bytte ut de gamle lysarmaturene hos din bedrift eller hjemme. Vi i EL Sikkerhet sitter med kunnskap og kompetanse til å hjelpe deg med å gjennomføre et smertefritt bytte fra lysrør til LED-armatur.

Bra for deg, bra for miljøet og ikke minst – bra for lommeboka.

Kontakt oss

Geir Morten Valseth
Installatør og daglig leder
geir.morten@elsikkerhet.no
74 27 15 44
911 75 021

Vær energismart – spør oss om strømkutt

Vi hjelper deg med å velge energieffektive kilder som er hensiktsmessige i din bolig. Vi viser deg også ulike systemer som hjelper deg med å regulere temperaturen inne, slik at du bare bruker varmen du trenger når du trenger den. Det samme gjelder for styring av lys.

 

Råd om lyssetting

Hvis du skal få hjemmet penere og triveligere, bør du også tenke gjennom belysningen. EL-Sikkerhet kan gi deg råd om helhetlig lyssetting og strømsparende tiltak.

Det samme gjelder for oppvarming. Her hjelper vi deg med å finne energieffektive varmekilder og styringssystemer som vil kutte ned strømregningene i årene framover – så har du mer penger til interiør!

Vi har et rikt utvalg av brytere, stikkontakter, ovner og lamper i pene design som harmonerer med interiøret hjemme hos deg.

Ta kontakt, så vil vi hjelpe deg med planlegging og prosjektering før igangsettelse av arbeidet!