Våren og sommeren er ofte synonymt med oppussing og fiksing av uteareal. Selv om dagene blir lysere, kan det være lurt å planlegge slik at du kan montere utebelysning allerede nå. Da kan du spare både tid og penger.

Utelys til hage, balkong, terrasse, veranda og inngangsparti gir liv til hjemmet ditt på mange ulike måter.

Når kveldsmørket faller på vil utelys forlenge en allerede hyggelig kveld, langt ut i de små timer. Utelys består av mange forskjellige muligheter, fra enkle ledpærer til større installasjoner og helhet.

Vi i El Sikkerhet og Bentes Belysning kan hjelpe deg å velge rett utebelysning til dine behov. Når du skal velge hvordan du skal lyse opp uteområdet ditt er det flere ting du bør tenke på.

– Hvis du tenker på hvor mørkt vi har det om høsten og vinteren kan en enkel lyskilde bli ganske sterk. Derfor kan det være lurt med belysning som ikke lyser for mye opp, men heller ned mot bakken, slik at det ikke blender deg eller naboene dine, sier Geir Morten Valseth i El Sikkerhet.

Gjør det lettere for deg selv

– Nå er det sikkert mange som er godt i gang med å oppgradere uteområdet sitt i hagen eller bygge nye plattinger. Mitt råd er at folk allerede nå tenker noen måneder fram i tid – og har utebelysningen med i tankene. Jeg sier ikke at de trenger å sette opp utebelysning nå, men det kan være lurt å til rette for at de kan sette opp utebelysning senere. Grav ned rør samtidig som du graver ned fundamentet til den nye verandaen – slik at du enkelt kan trekke strømledninger dit de skal når du bestemmer deg for å sette opp belysning. Da blir det mye enklere enn om du må grave og styre i høst når mørket plutselig er over oss, sier Valseth.

En ting er å planlegge for hvordan du monterer utebelysningen rent praktisk – en annen ting er å bestemme seg for hvor du skal sette opp belysning. Det første du må ta stilling til ved valg av utendørsbelysning er hva du ønsker å belyse og hva du vil oppnå med belysningen. Ofte er det en kombinasjon av estetikk, praktiske behov og designutrykk som legger føringene for hvilke produkter du bør velge.

Hjelper deg fra A til Å

– Vi kan hjelpe kundene med å finne ut hvordan de best kan finne produkter som passer deres behov. Vi kan komme på befaring og samtidig gi tips til hva som kan fungere. Vi har også et bredt utvalg produkter hos Bentes Belysning i Havnegata i Namsos, forklarer Valseth.

Valseth har satt opp noen enkle tips for hva du bør tenke på når det kommer til å lyse opp både boligen din og uteområdet.

  • Hvis du setter opp utelys som skal lede besøkende fra porten til inngangsdøren, la det lyset ta seg av kun den oppgaven og peke ned på gangveien. Her har vi mange flotte produkter som gjør jobben bra og vel så det. Blant annet en produktserie som heter Namsos. En stilren og fin serie som gir et fint og subtilt lys.
  • Hagen kan belyses slik at den gir en helt annen opplevelse på kveldstid enn dagtid. Det kan være fint å punktbelyse enkelte detaljer som små blomster, busker, steiner eller vintergrønne planter som ser like flotte ut hele året.
  • Har du lyst til å lyse opp hekken eller en plante i hagen er det viktig å huske på at det samme lyset som du synes ser kjempeflott ut, kan treffe rett inn i naboens soverom, og at det derfor kan oppleves som blendende og stygt.
  • Et godt prinsipp innenfor belysning er å gi hver lampe kun en eller maks to oppgaver.
  • Hvilken type eller hvor mange utelys du bør sette opp hjemme avhenger av hvordan utearealene og inngangspartiet ditt er. Har du for eksempel et lite inngangsparti, kan det godt hende at en enslig vegglampe eller taklampe med litt lysstyrke vil være tilstrekkelig.
  • Vi kan hjelpe deg å finne rett utebelysning til ditt behov.

Smarthus, elektriker

Smart utebelysning

Visste du at du fint kan innlemme utebelysningen i styringssystemet for smarthus?

– Dersom du allerede har et styringssystem for smarthus kan du integrere utebelysningen i dette. Det finnes en rekke gode systemer som er skreddersydde for utebelysning med blant annet dimmere, ulike sensorer, automatiske tidsprogrammer og styring fra mobil, forklarer Valseth.

Lurer du på hva du skal velge eller hvordan du skal gå fram for å fikse utebelysning til din bolig? Det er bare å ta kontakt så kan vi sammen finne riktig løsning for ditt behov.

Kontakt oss

Geir Morten Valseth
Installatør og daglig leder
geir.morten@elsikkerhet.no
74 27 15 44
911 75 021

Vær energismart – spør oss om strømkutt

Vi hjelper deg med å velge energieffektive kilder som er hensiktsmessige i din bolig. Vi viser deg også ulike systemer som hjelper deg med å regulere temperaturen inne, slik at du bare bruker varmen du trenger når du trenger den. Det samme gjelder for styring av lys.

 

Råd om lyssetting

Hvis du skal få hjemmet penere og triveligere, bør du også tenke gjennom belysningen. EL-Sikkerhet kan gi deg råd om helhetlig lyssetting og strømsparende tiltak.

Det samme gjelder for oppvarming. Her hjelper vi deg med å finne energieffektive varmekilder og styringssystemer som vil kutte ned strømregningene i årene framover – så har du mer penger til interiør!

Vi har et rikt utvalg av brytere, stikkontakter, ovner og lamper i pene design som harmonerer med interiøret hjemme hos deg.

Ta kontakt, så vil vi hjelpe deg med planlegging og prosjektering før igangsettelse av arbeidet!