Julefreden er i ferd med å senke seg. Har du sjekket at det elektriske anlegget ditt er skodd for den belastningen alle julelysene vil påføre?

– Julelysene er veldig fine å se på, men det er viktig at du bruker produktene slik de er ment å bli brukt, og ikke tyvkobler og finner på «smarte» løsninger selv.  Det er også viktig at du bruker CE-merkede lys når du pynter til jul, forteller Geir Morten Valseth i Elsikkerhet.

Bruken av skjøteledninger bør holdes på et minimum

Gjennom hele desember pynter vi husene våre med elektrisk julebelysning, både inne og ute. Dette er pent å se på, men det kan medføre økt brannrisiko om vi ikke tar forholdsregler.

Sjekk kontaktene

– Det kan være lurt å se over om stikkontaktene dine er i stand til å ta imot den påkjenningen julebelysningen medfører. Det er også lurt å se over julelysene en gang for å se at de ikke har skader. Det skal ikke mye til før det blir varmgang i kontakten og da kan det får svært uheldige følger, sier Valseth og legger til at det kan være lurt å gjøre det nå, og ikke lille julaften.

Selv om det kan være fristende å ta i bruk skjøteledninger for å få liv i julelysene, er ikke dette noe Valseth anbefaler.

– Mange julelys fører for de fleste av oss til at vi må frem med mange skjøteledninger. Skjøteledninger i seg selv er ikke nødvendigvis brannfarlig, men jeg pleier å si at bruken av skjøteledninger bør holdes på et minimum, sier elektrikeren.

Jeg anbefaler også folk til å sjekke stikkontaktene i hele huset. Spesielt bak vaskemaskinen

Tips og triks

Årlig registreres det et tjuetalls husbranner i Norge som følge av uvettig bruk av skjøteledninger.

– Jeg anbefaler også folk til å sjekke stikkontaktene i hele huset. Spesielt bak vaskemaskinen, komfyren eller tørketrommelen. Det er steder vi ikke sjekker så ofte, og der kan det fort skje uhell, sier Valseth.

 

Elsikkerhet sine tips til trygg bruk av julebelysning:

  • Se over eldre julebelysning.
  • Skru av julebelysningen om natten eller når du reiser bort.
  • Skift lyspærer ved ujevnt lys.
  • Bruk kun belysning ute som er egnet for utendørs bruk.
  • Bruk LED-belysning og CE-merkede produkter.

 

Er du usikker på om julebelysningen eller det elektriske anlegget ditt er klar for julen? Ta kontakt, så hjelper vi deg å gå en trygg jul i møte.

Kontakt oss

Geir Morten Valseth
Installatør og daglig leder
geir.morten@elsikkerhet.no
74 27 15 44
911 75 021

Vær energismart – spør oss om strømkutt

Vi hjelper deg med å velge energieffektive kilder som er hensiktsmessige i din bolig. Vi viser deg også ulike systemer som hjelper deg med å regulere temperaturen inne, slik at du bare bruker varmen du trenger når du trenger den. Det samme gjelder for styring av lys.

 

Råd om lyssetting

Hvis du skal få hjemmet penere og triveligere, bør du også tenke gjennom belysningen. EL-Sikkerhet kan gi deg råd om helhetlig lyssetting og strømsparende tiltak.

Det samme gjelder for oppvarming. Her hjelper vi deg med å finne energieffektive varmekilder og styringssystemer som vil kutte ned strømregningene i årene framover – så har du mer penger til interiør!

Vi har et rikt utvalg av brytere, stikkontakter, ovner og lamper i pene design som harmonerer med interiøret hjemme hos deg.

Ta kontakt, så vil vi hjelpe deg med planlegging og prosjektering før igangsettelse av arbeidet!