Er du i gang med å realisere hyttedrømmen? Ta med planlegging av det elektriske anlegget i starten på byggeprosjektet ditt – da kan du spare både mye tid og penger.

Utviklingen på hyttefronten har de siste årene vært stor. Nye hytter har blitt stadig større de siste 40 årene. I 1980 var snittstørrelsen på hytter i Norge på rundt 60 kvadratmeter, mens i dag ligger snittet på godt over 90 kvadratmeter. I tillegg er kravet til standard og komfort på hytta blitt større.

Smarthus-løsninger

I likhet med boligen din er det flere ting du som hytteeier kan gjøre for å få hytta til å henge med i utviklingen når det kommer til både komfort og lavere energibruk. Enten du har en ferdigbygd hytte – eller sitter midt i planleggingen av drømmehytta.

– Det er mer og mer vanlig å ha koblet strøm opp til hytta. Enten det er tilkoblet et solcelle-anlegg eller til et strømnett der hytta ligger. Det blir også mer og mer vanlig å ta i bruk den samme teknologien vi har hjemme i husene våre – på hytta. Det er mange smarthus-løsninger du kan bruke uten at det går på bekostning av hyttekosen, forteller Geir Morten Valseth i Elsikkerhet.

Tore Bruun-Olsen la solceller på hyttetaket for tre år siden. Han angrer ikke ett sekund. Her er makkeren i arbeid med å legge ferdig solcellepanelene før Geir Morten Valseth og Elsikkerhet kom for å koble panelene til hytta.

Komfort og sikkerhet

Selv om vi gjerne ønsker at ting ikke skal være helt som hjemme når vi reiser bort, er det ikke forbudt å tenke komfort på hytta også. Eller sikkerhet.

– Vi har lenge levert et system som heter xComfort fra Eaton. Det er en veldig praktisk og driftssikker smarthus-løsning. I løpet av årene har vi sett mange leverandører av smarthus-løsninger som har kommet og gått like fort igjen. xComfort fra Eaton har vært i markedet i 20 år. Det sier noe om hvor trygt og sikkert det systemet er, mener Valseth.

– Løsningen består av flere trådløse komponenter som kobles til en felles gateway, som gir deg den informasjonen du trenger. Hva du vil koble på bestemmer du selv. Her er valgmulighetene store. Og alt styres fra mobiltelefonen. Enten du sitter hjemme og ønsker å se hvordan det står til med det elektriske anlegget på hytten, eller om du vil slå av lyset på kjøkkenet mens du sitter i sofaen. Med dette systemet har du full kontroll over blant annet varmen, strømforbruket på hytten og mye mer, fortsetter Valseth.

Med smarthus-løsninger har du full kontroll over for eksempel varmen på hytta.

Noen av fordelene med smarthusløsning:

  • Trådløs kontroll av lys og oppvarming
  • Mindre strømforbruk
  • Design etter din stil og smak
  • Skjulte ledninger for et rent design
  • Fjernstyring via sms, app eller web
  • Lengre levetid på lyspærer
  • Du kan også få rapport på brannvarslere, i tillegg til melding om eventuell vannlekkasje dersom systemet oppdager fuktighet på kjøkkenet.

Planlegg for eventuelle endringer

Sitter du nå og planlegger drømmehytten, anbefaler Valseth at du bruker litt tid på å planlegge det elektriske anlegget. Her kan du spare mye penger i det lange løp.

– Det er ofte lett i et byggeprosjekt å bruke mye tid på de store tingene, og ta mindre ting som plassering av lys og stikkontakter etterpå. Min erfaring er at du sparer både mye tid og penger med å tenke godt over hvordan du ønsker at det elektriske anlegget skal være satt opp i hytten din helt i starten av byggeprosjektet. Tenk langsiktig i planleggingen. Ta med eventuelle endringer du måtte ønske å gjøre i framtiden. Er det en løsning du har veldig lyst på, men kanskje ikke har med i budsjettet akkurat når dere bygger hytta? Legg opp til at det kan installeres på et senere tidspunkt. Det koster noen kroner ekstra der og da, men det sparer du mye på. Ved å tenke å på slike ting når dere bygger hytta, blir det mye enklere og billigere å installere løsninger etter noen år, når det allerede er lagt opp for det, mener Valseth.

Leg en tanke bak belysningen

I moderne hytter har vi i dag som regel de samme behovene når det kommer til lys, som vi har hjemme. Selv om vi er på hyttetur, trenger vi godt arbeidslys over kjøkkenbenken og godt leselys ved godstolen.

– Det er mange måter du kan ordne deg nok – og ikke minst riktig – lys på hytta. Plassering av lyskilden og hvordan lyskilde du velger er viktige aspekter å tenke på når du skal i gang med å ordne lys på hytta. Lyset har mye å si for både stemningen og miljøet, forteller Valseth.

Vi har satt sammen noen få tips som kan være lure å se gjennom før du begynner med planleggingen av belysningen på hytta. Vi er også behjelpelig med både råd, installering og andre typer el-prosjekter.

  • Tenk allsidig lys på kjøkkenet. Her skal det lages mat og det vil brukes stort sett gjennom hele døgnet. Behovet for lys endrer seg gjennom dagen. Du trenger ikke samme type lys til frokost som du trenger når det skal lages middag. En dimmer er kanskje lurt i denne sammenhengen.
  • Lyssoner i stua. Et smart tips er å tenke på de ulike bruksområdene rommet har. Har du muligheten til å dele stua inn i soner? I ett hjørne kan du ha en leselampe ved siden av godstolen, mens stuebordet får en hengende taklampe. Tenk hva de ulike delene i rommet skal brukes til, og sett lyskildene deretter.
  • Leselys på soverommet. Hva er vel bedre enn å avslutte en lang dag ute med en god bok på sengekanten? Da trenger du godt leselys.
  • Utebelysning. Her finnes det mye stemningsskapende lys. Hos Bentes Belysning og Elsikkerhet har vi mange forskjellige lyskilder til uteplassen. Her er det kun fantasien som setter begrensningene. Du kan ha dekorative lys rundt badestampen, lyskastere på plattingen, utvendige infravarmere som gjør at du kan forlenge utekosen med noen timer.

Solcelle på hytta

Har du en hytte uten innlagt strøm, er det ikke dermed sagt at du står helt uten muligheter for å lade mobilen eller sette på en oppvaskmaskin i ny og ne. Med solcellepanel på hytta er det fullt mulig å sette opp større anlegg som kan gi deg samme komfort som du har hjemme. Det er også mulig å sette opp et mindre anlegg, som kun gir strøm til et par elektriske apparater.

Tore Bruun-Olsen har ful kontroll over strømforbruket på hytta etter at han satte opp solcellepanel på taket.

– Også her har utviklingen de siste årene vært stor. I dag kan du på solcellepanel som er integrert som en del av hyttetaket, og som du knapt ser er der. Så har du andre varianter som du enten kan sette på taket eller på veggen. Å sette opp et solcelleanlegg er en fin måte å få strøm på hytta hvis den ligger litt ulendt til. Så har du også det miljømessige aspektet ved det. Du kan for eksempel søke om støtte til å sette opp anlegget fra enten Enova eller kommunen hytten befinner seg i, forklarer Valseth.

Er du i gang med å realisere hyttedrømmen, eller har du en hytte hvor du ønsker å få gjort noe med det elektriske anlegget? Ta kontakt, så kan vi sammen finne løsninger som passer dine behov.

Kontakt oss

Geir Morten Valseth
Installatør og daglig leder
geir.morten@elsikkerhet.no
74 27 15 44
911 75 021

Vær energismart – spør oss om strømkutt

Vi hjelper deg med å velge energieffektive kilder som er hensiktsmessige i din bolig. Vi viser deg også ulike systemer som hjelper deg med å regulere temperaturen inne, slik at du bare bruker varmen du trenger når du trenger den. Det samme gjelder for styring av lys.

 

Råd om lyssetting

Hvis du skal få hjemmet penere og triveligere, bør du også tenke gjennom belysningen. EL-Sikkerhet kan gi deg råd om helhetlig lyssetting og strømsparende tiltak.

Det samme gjelder for oppvarming. Her hjelper vi deg med å finne energieffektive varmekilder og styringssystemer som vil kutte ned strømregningene i årene framover – så har du mer penger til interiør!

Vi har et rikt utvalg av brytere, stikkontakter, ovner og lamper i pene design som harmonerer med interiøret hjemme hos deg.

Ta kontakt, så vil vi hjelpe deg med planlegging og prosjektering før igangsettelse av arbeidet!